بازپخش سریالهای خاطره ساز از شبکه های دوگانه آیفیلم، مجالی را فراهم میکند برای مرور کارنامه سریال سازی در ایران.
سریال «دو پنجره»؛ از تألیف آرامبخش تا امین حیایی و نگار فروزندهی صفر کیلومتر!
7 مهر 1403 ساعت 11:19
بازپخش سریالهای خاطره ساز از شبکه های دوگانه آیفیلم، مجالی را فراهم میکند برای مرور کارنامه سریال سازی در ایران.
سینماایدهآل/سالومه موحد: بازپخش سریالهای خاطره ساز از شبکه های دوگانه آیفیلم، مجالی را فراهم میکند برای مرور کارنامه سریال سازی در ایران. اخیرا سریال «دو پنجره» از آیفیلم روی آنتن رفت محصول اواسط دهه هفتاد و زمانی که نه شبکه های ماهواره ای فارسی زبان بودند و نه اصلا چیزی به نام شبکه های اجتماعی وجور داشت.
سریال «دو پنجره» داستانی ساده و در عین حال با رگه های عمیق از آموزش حل بحران های زناشویی را بر بستری آرام روایت میکند. سریال «دو پنجره» به جز جمشید مشایخی و ثریا قاسمی و جمشید اسماعیل خانی و گوهر خیراندیش و... از هنرمندانی مثل امین حیایی و نگار فروزنده و حسن شکوهی بهره گرفته. هنرمندانی که در زمان تولید سریال تقریبا صفر کیلومتر و تازه کار بودند.
کارگردان سریال «دو پنجره»، پاشا شاهنده از جمله کارگردانان تلویزیونی(کارگردانان فنی) بود که در آمریکا دوره کارگردانی تلویزیونی دیده بود و سالها به عنوان کارگردان تلویزیونی در ضبط بسیاری از محتواهای تلویزیونی حضور داشت و ناراحت کننده اینکه مدتی کوتاه بعد از پایان فیلمبرداری «دو پنجره»، فوت شد و نتوانست نتیجه کار را در تلویزیون ببینید.
مجموعه تلویزیونی «دو پنجره» داستان زوج جوانی را روایت میکند که خیلی سریع ازدواج میکنند و در همان سفر اول-سفر ماه عسل- به شیراز است که با گم کردن کیفی که مدارک و پول خود را در آن قرار داده اند، سرگردان شهر میشوند ولی آشنایی زن قصه با یک پیرزن در شاهچراغ، زمینه ساز ورود زوج جوان به خانه پیرزن را رقم زده و اینجاست که آشنایی با سبک زندگی نسل قبل، تصویری تازه از زندگی را دربرابر زوج جوان قرار میدهد.
آنچه «دو پنجره» را سریالی ماندگار کرده در عین ورود به چرایی مجادلات زوج های جوان در ابتدای ازدواج، نوعی آرامش در روایت است که مخاطب را با طیب خاطر با سریال همراه میکند. این آرامش در روایت را باید بیش از همه مرهون مولف اثر محمدهادی کریمی دانست. سناریستی با عقبه بیش از سه دهه ای فعالیت در سینما و تلویزیون که تقریبا توانسته تندترین مباحث انسانی را با آرامبخشترین درامها عرضه کند. محمدهادی کریمی با نگاهی واقعبینانه «دو پنجره» را نگاشته و از همان انتخاب عنوان که مبین تفاوت نقطه نگاه دو نسل است، سعی کرده به این مساله بپردازد که تفاوت نقطه نظر نباید مانع توجه به اصالت در ریشه ها شود.
هم زوج جوان و هم زوج پیر داستان در یک عنصر و آن هم یکی بودن در ریشه های شرقی، مشترکند و برای همین است که علیرغم تعارضات اولیه، خیلی خوب با هم جفت و جور میشوند و به درک متقابل میرسند. هنر رسیدن به درک متقابل است که در این روزهای پر از آلودگی فضای مجازی بیش از هر زمان دیگر به کار ما میآید و برای همين هنوز میشود سریال را دید و لذت برد.
نسخه محمدهادی کریمی به عنوان نویسنده «دو پنجره»، نه کتمان تفاوت ها که پذیرفتن تفاوت ها و بعد تلاش برای احترام به تفاوت هاست و البته او خیلی تاکید دارد بر این مفهوم که حرمت گزاری بزرگترها به کوچکترها ست که آنها را هم به رعایت ادب وامیدارد.
هرچند پاشا شاهنده کارگردان «دو پنجره» خیلی زود مرحوم شد ولی محمدهادی کریمی سناریست «دو پنجره» در سالهای بعد به کارگردانی شناخته شده در سینمای ایران بدل شد؛ کارگردانی با آثاری همچنان آرامبخش و آیندهنگر از «برف روی شیروانی داغ» و «بشارت...» تا «غیرمنتظره»، «کمدی انسانی»، «پسرکشی» و....
به غیر از امین حیایی و نگار فروزنده که آن زمان تقریبا تازه کار بودند و به واسطه همین پروژه وارد تلویزیون شدند، نام کارن همایونفر به عنوان آهنگساز و مستانه مهاجر به عنوان تدوینگر سریال «دو پنجره» خودنمایی میکند.جالب اینجاست که کارن همایونفر، سامان مقدم و امین حیایی تقریبا همزمان با هم سرباز بودند در نیروی هوایی و به واسطه مولف «دو پنجره» شرایط حضور امین حیایی و کارن همایون فر در این سریال فراهم شد.
مستانه مهاجر هم در آن دوران که تازه مونتاژ آفلاین کامپیوتری آمده بود به عنوان اپراتور در شرکتی مونتاژی کار میکرد و گویا برای این سریال بیشتر به عنوان منشی صحنه آمده بود ولی سوق داده میشود به سمت تدوین و حالا می بینیم که به یکی از بهترین های حیطه خود بدل شده است.
حتی محسن چگینی در سالهای اخیر به عنوان تهیهکننده آثاری مثل «پژمان»، «خوب بد جلف» و «ساختمان پزشکان» شناخته شده، دستیار کارگردان و برنامه ریز «دو پنجره» بود.
گفتنی است که سریال «دو پنجره» یک مجموعه تلویزیونی محصول به کارگردانی و تهیهکنندگی پاشا شاهنده،نویسندگی محمدهادی کریمی محصول ۱۳۷۴ است که اولین بار از شبکه سوم تلویزیون پخش شد.
جمشید مشایخی، ثریا قاسمی، گوهر خیراندیش، جمشید اسماعیلخانی، فخرالدین صدیقشریف، نادیا دلدار گلچین، امین حیایی، نگار فروزنده، حسن شکوهی، اکبر شامی، ناصر ازقندی، اصغر حیدری، علی بهزادجم، امین سیاحتگر، حسن قاسمنژاد، مسعود صدیقی و... بازیگران سریال هستند.
کد مطلب: 4440